Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Prosím o pomoc
Filip to sem zopakoval kvůli klikání na tlačítko Opakovat; tedy když po zadání příspěvku tzv. "refrešl" webovou stránku... :-)
Re: Prosím o pomoc- GZ-MC500XPanaso
Filipe ty to sem pořád házíš kvůli tomu klíčování, že jo?:)) Klasický případ klíčování je počasí v tv - modelka (na Nově a Primě) nebo meteoroložka (na čT) stojí před modrým pozadím, sama na sobě nesmí mít nic té barvy. Klíčování je, že z této scény odstraníš/zprůhledníš/vyklíčuješ modrou, tudíž ti zůstane jen postava v prostoru a za ní se doplní všechna ta omáčka okolo, obláčky a tak. Je to velice jednoduché, efektní a umí to většina střihových programů.
Já myslím, že filip z tohohle musí mít vcelku bordel v hlavě - Edo a spol., při vší úctě k vaším znalostem, neumíte laikovi odpovídat laicky:) Zkusím to: máš na výběr dva formáty (DVD kamery nepočítám) HDD-mpeg2 a miniDV-avi. Nevýhody miniDV jsou: potřebuješ firewire kartu (pár stovek), avi jsou mnohem větší soubory než mpeg2 a točíš na pásku, takže to obnáší všechno to přetáčení, pomalé stahování a pod., jinak je to ale pro střih a další úpravy nejlepší formát - a určitě bych tě nestrašil s týdny práce s efekty, prolínačkami atd., s trochou praxe uděláš v dobrém střihovém programu desetiminutoivé video plné efektů, filtrů a kudrlinek za večer. Z výsledného sestřihu si jednoduše uděláš třeba mpeg2 a vypálíš na DVD. Naproti tomu se s HDD kamerou pracuje mnohem jednodušeji do té doby, než budeš chtít stažené video upravit - mpeg2 je zkomprimovaný soubor a pokud na něj budeš chtít aplikovat nějaký filtr, počítač ho musí přepočítat na avi, dát tam ten filtr a pak přepočítat zpět do mpegu což je tak náročná operace, že je nereálné tímto způsobem pracovat - doufám, že v tomhle moc nekecám, technici, nikdy jsem mpeg2 nestříhal a kódování je pro mě pořád trošku záhadou:), ale teď jsem zkusil natáhnout do Vegasu hotový klip v mpeg2 a už samotné natažení trvá pětkrát déle, a když jsem ho rozstřihl a udělal prolínačku, v náhledovém okně jsem neviděl prolínačku, ale prapodívné škubající se mazanice, ze kterých jsem ani nepoznal, co vlastně prolínám, . Takže závěr - pokud budeš chtít své video upravit způsobem, že tam dáš hudbu, titulky a jednoduše sestříháš (přehodíš scény, ořežeš scény, vyhodíš scény), kup si HDD kameru. Pokud se budeš chtít se svým videem aspoň trochu "vyblbnout", kup si miniDV.
Nejen pro Filipa: při zadávání dotazu anebo při reakci na něj jste JASNě upozorněni, že Titulek může mít max. 35 písmen. Ignorací tohoto jednoduchého pravidla se stává, že napíšete vcelku zbytečnou formulaci, která dotazu příliš nepomůže; a na vlastní označení modelu se nedostane. A Filipovi bych asi v případě výběru mezi JVC MC500 - už možná nebudou, máme taky poslední - a (pravděpodobně) Panasonic S150 poradil, a někde důkladně vyzkouší ergonomii obou miniatur: každá je úplně jiná. Jinak se dá následně doporučit i záložní HDD se sloty z našich "Speciálních..." - má vlastní napájení a pojme 10 hodin videa v maximálním toku MPEG2, jenž leze z těchto videokamer. No a stran editace je třeba pročíst mnohé zdroje mouder, jež napoví ještě více, než se snažil p. Ondras. Onen formát MPEG2 je opravdu ouplně jinak zpracovatelným... :-)
Ironicky??? Jednak jsem nic nemyslel vůbec pohrdavě natož urážlivě a navíc to byla reakce spíše na Ondru, at brzdí s terminologií, neb jsem přepokládal, že nebudeš vědět-a na tom není nic špatného nevědět tím spíše pokročilou(!) metodu editace videa. Proto se ptáš přece. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Jen mě udivuje, že chceš dělat skorofilm, tedy nejspíš plný prolínaček a efektů (i klíčpování???...) a ozvučení a titulky´namísto spočátku maximálně prostřižení nepovedených scén a ponechání originálního autentického zvuku a tedy trávitdlouhý čas s jednou natočenou akcičkou a po večerech ji týdny(!) upravovat(???), namísto natočení raději více akciček a s méně krdrlinkami, tím spíš, nemášli ještě ani zkušenosti s digi kamerou a už se chceš hnát do složitější editace videa??? No každý fotograf také neupravuje každou fotku a spíše jen lidé mačkaj a zálohujou fotky na DV, DVD media bez úprav a jen třídí dle tématua roku a spíše jen vyjímečně a nejpopvedenější kousek se pokouší grafiky upravit(editovat). Proto mě to udivuje, že chceš dělat spíše skorofilm :-(). Nic víc. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------1.kmaeru koupit tu nejlevnější a po zkušenostech to budto pro časovou a technickou náročnost vzdáte, se s tím více hrát, kdy navíc obrazový výsledek většiny kamer do 20.000 nebude buhví co(!) a nebo později koupíte něco lepšího, mnohem dražšího. Ale je to oproti focení fakt časově 1000x náročnější na čas!
Vážený Edo, skutečně si dovoluji zakoupit, i přes tvůj vykřičník v závorce, svou první kameru, proto taky prosím o pomoc a v závěru za ni předem děkuji. O klíčování skutečně nic nevím (chceš-li, můžeš mi tento pojem osvětlit) a máš pravdu skutečně se chystám dělat homeminifilm a archivovat (né archyvovat) dění kolem sebe v pohybu. Takže pokud nechceš pouze ironicky reagovat na dotaz laika, můžeš se mi pokusit i poradit.
Obávám se že tazatel, neb jde o jeho 1.(!) kamery ani ntuší co je klíčování a nejspíš se ani nechystá video krom prostého sestřihání výrazně editovat a snažit se dělat měsíce jeden home minifilm, ale že chce jen archyvovat děníkoem sebe jak fotograf s tím rozdílem, že chce zachytávat hejbací obrázky s autentickou atmosférou zvuku :-)
Proč MPEG-2? Natočené nebudeš zpracovávat a zejména archivovat? Ke zpracování - střih s přesností na frame dnes už není problém, hůře už bude s aplikacemi fitrů, klíčováním a podobnými pokročilými metodami. Co je ovšem kritičtější. Bude se ti chtít cca co 2-3 roky přepalovat DVD s archivními záznamy? Pokud však hodláš skladovat archív v diskovém poli, tak je tato připomínka irelevantní.