Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Novinka Sony FDR-AX100 (4K kamerka)
Někde jsem vyhrabal, že to má cca 20mil pixelů, z toho cca 14mil je ef. pro video - což je přesně ten správný počet pro rozumný dopočet 422 barev (422 ve 4K odpovídá 16,8mil pixelů na čipu, 14mil je tak velmi dobrý výchozí stav).
Záznam je XAVC, předpokládám 8bit long GOP 420, ovšem procesor a čip jsou zjevně připravené na možnost záznamu 422 (u případných následujících vyšších modelů).
Je tak jen otázka, jak si vede 20mil bodů na 1" čipu (13.2mm x 8.8mm), zmiňovaný lowlight a schopnost snímat velké kontrasty? Například známá Canon EOS C100 má 10mil bodů na čipu 24.6 x 13.8mm (s úhlopříčkou 28mm), z toho 8mil je ef. pro video.
AX100 má plochu čipu cca 116,16mm2, C100 má plochu cca 339,48mm2, přičemž má cca polovinu bodů (10mil vs 20mil). I když započítám jistý technologický náskok Sony (v oblasti vývoje čipů a dešumátorů), tak fyzická velikost bodu u AX100 bude (velmi hrubým) odhadem čtvrtinová (čip AX100 je třetinový, proti C100, navíc je na něm dvojnásobný počet bodů - tedy 1/6 výkonu C100; lepší technologie čipu a dešumátorů to šoupne dle mého na cca 1/4 výkonu C100).
Každopádně je zajímavá i fyzická velikost AX100, je to srovnatelné s XF100, možná je o jeden vous větší). Dobře se to bude držet, zajímavá je možnost manuálního ovládání, což u Sony consumer modelů nebývá zvykem - jednoúčelová tlačítka jsou prakticky v plné výbavě (snad kromě White Balance).
Otázkou je tak už jen kvalita kodeku (a podpora střihových sw pro kvalitní downconvert ze 4K do HD pomocí lanzos3 filtru - např. Edius Pro 7 tohle umí), posledním limitujícím faktorem je kvalita náhledů (LCD je pouze průměr, OLED hledáček s 2mil body vypadá velmi slušně, vztaženo k HD, ovšem 4K je náročnější) a pak kvalita optiky (29mm na wide), kde pro lepší kresbu zákonitě klesá světelnost (F2,8 je myslím minimum), což je očekávaný jev (omezení optiky platí i pro ultraširoká a velmi dlouhá ohniska, kde výkon skla v rozlišení rapidně klesá).
Takže při cca 1/4 citlivosti ve 4K proti C100 v HD se přidá ještě snížení dané optikou, rozdíl je cca (rozumných) F2,0 u světelných skel s C100 vs. F2,8 u AX100.
Ovšem AX200 stojí polovinu toho, co dnes C100.
Celkově ten Sony 4K model vypadá velmi slušně, za běžného světla z toho polezou velmi dobré obrázky, v lowlight se asi předvede digi dopočet ultradešumátorů, Sony mazec. Otázkou je, zda k té kameře budou i cenou odpovídající displeje - telky, holt zatím budou výsledky v HD .-) .
Sony dnes pustilo do světa záznam i z levnější kamerky bez 4K HDR-CX900 v 1080p:
http://www.youtube.com/watch?v=AbAkjH4bPjM
Je tam něco málo i z lowlightu.
Objevila se i předběžná cena FDR-AX100 52099 Kč, HDR-CX900 39049 Kč.
martasf: dík Pepo, dík za tip, obsatrožní Movier, který používám, to neumí a jeho poslední verze je zavirovaná... O tomto stahovacím programu jsem neměl ani potuchy. Funguje! :-)
Téda, na ty parametry, podobné spíše jen FullHD:
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 15.3 Mbps
Width : 3 840 pixels
Height : 2 160 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 29.970 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
se to jeví dobře i když opakuji, jsem limitován rozlišením monitoru - "jen" FullHD :-(
Na čem jsi to prohlížel ty?
Alpha: Ahoj Edo, jak se vede?
4k video jsem si z Youtube stáhl tímto programem, doporučuji:
http://www.4kdownload.com/
DOTAZ: prohlížel jste někdo ukázku z YT na LCD o vyšším rozlišení než 2k (FullHD - 1920x1080px)?!
Jen škoda že mi nejde ukázka stáhnout v plném (4k) rozlišení, ale jen 1280x720 a jen 30fps (YT asi stále nepodporuje víc jak 30p) :-( Nezná někdo link na orig. sampl?
Já to prohlížím na S-IPS LCD monitoru o D "jen" 1920x1080px o velikosti 37" z 0,5m a i když je toto rozlišení monitoru limitující a tedy vidím max FullHD obraz, je velmi ostrý! Jak fotografie! :-)
To také dokoazuje i to, že FullHD je víc než dobré, když nevidím pixely monitoru ani v obrazu videa ani z 0,5m!!!
Tedy by úplně stačilo, kdyby namísto navyšování pixelů... méně komprimovaly kamery, natož postprodukce a distribuce i HDTV vysílání :-( , které tak často ani FullHD - tedy již dnes velmi jemný rastr obrazovky, plně nevyužijí...
Mám u mojí ještě 60" LCD a koukáme ze 3m a chtělo by to klidně větší obrazovku at nemusíme přisunovat sedačku, neb úplně stačí sedět nad schopúností vidět pixely - mřížku TV, což u té 60" by bylo cca od 2m! Nebo relativně by stačilo na ty 3m co sedíme větší obrazovku alespon tedy úměrně větší o1/3 čili cca 80" abychom pln ěvyužili již současnou FullHD obrazovku.
A to stále píši o "jen" FullHD! Menší obrazovka nebo větší vzdálenost nevyužijí ani jemnost rastru FullHD (2k) a 4k by pak bylo zbytečné...
A u digitálu není nutné, aby jste točili ve vyšším rozlišení, než máte výstup - obrazovku, stačí točit a iexportovat viceo maximálně stejné rozlišení jako má obrazovky a jen nekomprimovat silně a neztrácet detaily již ve zdroji obrazu... (i barvy nešidit tolik..., jak psal Pave1)
Je to celé hodně o pozorovací vzdálenosti a velikosti obrazovky/plátna.
Já koukám z 3,5m na HD plazmu (něco málo přes metr úhlopříčka) a když je kvalitní film (nový nebo nově přeskenovaný a vyčištěný) v SD rozlišení, tak proti HD u běžných "vztahových filmů" nevidím rozdíl (dík vzdálenosti). Ovšem novinka žánru sci-fi s množstvím triků, sport, příroda, to je o něčem jiném .-) .
Pro cinemascop verze (nudle s černou nad a pod) by se úhlopříčka 2m hodila, ale na druhou stranu, pořád ještě občas zajdu do kina, takže to přežiju. Ideální rozměr pro mě osobně je tak kolem 1,5m úhlopříčky, na což by kvalitní prokreslené HD mělo krásně stačit (a moje kamera min 10let taky .-) ).
Moc se těším na dobu, kdy se čipy kamer vrátí ke global shutter závěrce (stále je rolling shutter vidět u záblesků a prudkých pohybů), kdy základní kvalitou na čipu budou min 422 snímané barvy (u HD je to 2x2mil bodů, u 4K je to 8,8mil bodů x2 = 16mil bodů; nebo alespoň 12mil s interpolací), a především kdy dojde ke zvýšení dynamického rozsahu (schopnost snímat velké kontrasty) z dnešních průměrných 11clon (F-stop) u běžné kamery na 15-16clon (F-stop), což se chystá (pak bude čas na změnu kamery).
Nemluvím o tom, že to je teprve dva roky, co HD kamery začaly mít použitelné LCD a kukry (do té doby pracovaly náhledy zásadně v SD a nešlo na ně v HD ostřit). Jak ostřit u 4K s menší DOF na LCD s rozlišením 1280x720 .-)) ? Nemluvě o skutečné (změřené) kresbě skel - nízká cena a 4K je prostě o nižší světelnosti, když to má kreslit.
Ano, spotřebitelská kamera s ostrostí od nevidím do nevidím, malou dynamikou, velkým dopočtem barev (a doostřením v procesoru) bude nádherně ostrá na nové TV za 35k CZK .-) , o tom není pochyb.
Navíc zatím vím pouze o Ediusu Pro (verze7), který umí udělat downconvert z 4K do HD pomocí lanzos3 filtru, to je taky jedna otázka (ostatní sw to prostě přepočtou bez filtru, což má své jasné následky). Ale pokroku fandím, ovšem význam slova "kvalita" bude třeba u 4K v mnoha ohledech potlačit. Rozhodně divák/zákazník, hlasováním s pomocí své peněženky. Pokud bude ochotný hradit zvýšenou cenu za skutečně kvalitní 4K, pak dojde k přechodu rychleji, než osobně očekávám.
Ta příroda s prokreslením vypadá famózně to musíš uznat ;), osobně mi to přijde lepší, i když je to už na hraně a doufám, že se na tomhle rozlišení vývoj zastaví a bude se řešit už jen kvalita (myslím pro obyčejné spotřebitele).
S prokreslením u dramatických děl souhlasím, může to odvádět pozornost, potom záleží na maskérkách :D (ale chápu cos tím myslel).
Toho lowlightu se bojím taky, jsem zvědavý na recenze. Hlavně porovnání CX900 a G30 :)
Opravdu chceš vidět manželku v tak detailním prokreslení :-) ?
Detailní drobnokresba může změnit vnímání dramatických děl (hraná tvorba), kdy namísto děje budeš sledovat "všechny pupínky, vrásky, atd." na tvářích hereček.
Osobně se spíš těším na dobu, kdy bude kvalitní HD (422barvy)za rozumnou cenu a především - s dynamickýcm rozsahem 15-16 F-stop. Kdybych si měl vybrat, zda levnou 4K kameru (s mizernou optikou a mizernou kvalitou barev a ultramizerným dynamickým rozsahem) nebo zda HD se skvělou dynamikou a "filmovou" kvalitou barev, pak je má volba jasná.
Mít doma v obýváku TV s úhlopříčkou přes 2 metry je na přírodu a sport fajn, ovšem pro mě osobně to už je velikost, s kterou mám v mým obýváku problém. Takže HD je pro mě ok (1,5m utáhne .-) ). Navíc kvalitní "profi" 4K znamená dat. tok kolem 600Mbps, což je 12min na jednu Sony záznamovou kartu (a 6hod na jeden 2TB disk). Takže zbývá verze "long-GOP" (XAVC kodek a spol), kde jsou datové toky nižší, ovšem aby "kreslilo sklo", má většinou o dvě stopy (clony) nižší světelnost, u levných long-GOP kamer. To vadí v lowlight (viz například JVC a jejich 4K levná kamera).
Takže spotřebitelské 4K bude určitě daleko dřív, než 4K u drobných živnostníků, tam znamená (pokud je myšleno vážně a opravdu kvalitně) velké vícenáklady za kvalitní světelná skla, záznamové karty, navýšení výkonu HW, atd.
Nejsem proti pokroku, ale dokud nevzroste kapacita disků a výkon HW (při stejné ceně), pak seriozně provedené 4K bude u "drobných podnikatelů" spíš okrajovou záležitostí.
Ale spotřebitelé se tímto trápit nemusí, malé kamerky budou fajn lákadlem .-) .
Ještě doplnění, že vydání by mělo být na jaře 2014 ;)