Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: 16:9 nebo 4:3
Lepší je točit 16:9. Formát 4:3 se ukládá do 720x576 (multinorma) jako 702x576, roztahuje se na 768x576. Formát 16:9 se ukládá jako 702x576, přehrává se jako 1024x576 (čistý obraz ve square pixel). Pokud toto digi video převedeš do analogu, tak se zobrazí pouze těch 702 bodů. Zóna akce je pak kolem 3pct od okraje, zóna titulků je kolem 10pct od okraje.
Nějakej marketing mě nezajímá a tvrzení výrobců mě nezmátne, mě ne! A stará CRT a její nutné překrytí také ne, to je jiné téma... Já prosazuji DIGI video a DIGI zobrazovadla bez překrytí (nahodilého, nepřesného a ovlivněného i zahřítím přístroje...) a velké ohledy na CRT-ysty nemíním brát, to bychom se nikam nepohly... Případné titulky ale dávám, dále od krajů samozřejmě, bohužel... Až tak zaslepeně bezohledný nésu :-) Nicméně doufám že je to jasné s tím nutným AR 4:3 i u videa "4:3" jen jmenovitě, ale ve skutečnosti 5:4...?! Je to výrobců kompromis pro snadnou a levnou výrobu jednotných čipů jak pro USA, JP a EU! Nic víc. čip totiž umí zpracovat obraz maximálmě 720x576 a pak není problém do US a JP aby zpracoval (zapsal) stejnej výrobek (kamera) jen s jiným FW video 720x480 :-) A levně pak umí jakože i vobraz "16:9" :-) :-) :-) Ve skutečnosti jen ale přimaskuje (vypustí) část obrazu shora a zespod ale zapíše jej opět do souboru (maticeXxY) 720x576 px... Prostě levnej trik... To že to způsobí zmetek,neb lidi z DIGI Fotek uvažují jinak - s absolutním rozlišením, tedy bez AR a nechápou, že u kamer to neplatí, nikdo neřešil, to pak donekonačna řeší diskuse s udiveným zjištěním neustále někoho... Už mě to unavuje vysvětlovat, lidí je moc :-(
To Eda: Již jsi setkal s tzv. bezpečnou zónou při editaci, např. při tvorbě titulků? Televize ti klidně okraje ořízně, - nezobrazí první a poslední řádky obrazu ani okraje. Proto pro zjednodušení většina z nás uznává, že formát 4:3 se rovná 720x576 bodů (jak nám to již mnoho let tvrdí výrobci digitálních kamer).
OPRAVA! - Kopie videa má být link: http://hdv1.sweb.cz/CS%20Link.avi
Důkaz. Stáhněte si origoš záznam ze satelitu, video má rozlišení 720x576 (tedy poměr 1,25, kdy 4:3 by bylo přece 1,333!) ale obsahuje v hlavičce údaj o AR (pobně je nutně i u DVDvideo formátu) a to samé video přepočtené do AVI o stejném(!) rozlišení krom údaju o AR!!! Tedy zobrazeno 1:1 a při fuulscreenu na monitoru např. 1280x1024, tedy také 1,25 nebude jedno z videí (originál, to první, neb nebude roztaženo díky AR na monitoru 1,25 bezezbytku na 1,25, neb by tím došlo k natažení obsahu obrazu a tedy by byli hubený lidi v obraze!!!... Bude roztaženo díky údaju AR jen na 1,33! A tedy bude vykazovat cca 1cm pruhy nahoře a dole, kdežto druhé video bez AR bude akurát přes monitor 1,25 a tedy deformované mírně, repktive na širokoúhlejším monitoru budou spíše širší černé pruhy po stranách! Přidané grafikou, né v obraze! Videa stahujte zde- Orignál s AR 4:3: http://hdv1.sweb.cz/CS%20Link.mpg Kopie bez AR: http://hdv1.sweb.cz/CT1.avi
S tímto: záznam 720x576 bodů - zbrazuje se jako 720x576 bodů - tedy stále 1:1 bez přepočtů, NEsouhlasím! záznam 720x576 musí obsahovat PAR 4:3, jinak se zobraztuje mírně deformovaně!!! 720x576 totiž není poměr rozlišení 4:3! Tazatel to pochopil a vyjádřil správně! 6e i u záznamu 720x576 je v hlavičce nutně údaj PAR 4:3!!! 720 je totiž kompromis mezi kamerami pro NTSC a PAL zamě, kde je kompromisně společných aůlespon 720 namísto 768px!!! Pak by 768x576 bylo přesně 4:3 a údaj PAR 4:3 byhlavička nemusela obsahovat! :-) To však není! :-( Ne náhodou TV PCI karty maj i tuto volbu rozlišení záznamu - 768x576 maj :-), ale zase to nepřehrají stolní playery :-(
Takže ještě jednou. Tento týden jsem to žákům vysvětloval nejméně 8x. Nejprve pro záznam SD. Záznam 4:3 - snímací prvek 720x576 bodů - zaznamená se do matice 720x576 bodů - zbrazuje se jako 720x576 bodů - tedy stále 1:1 bez přepočtů. Záznam 16:9 - snímací prvek 1020 x 576 bodů - zaznamená se do matice 720x576 bodů - zobrazuje se jako 1020 x 576 bodů - tedy 2x matematický přepočet. Vše ve formátu AVI nebo MPEG2 - je to stejné. HD: záznam 16:9 snímací prvek 1920 x 1080 bodů - zaznamená se: v případě MPEG2 do matice 1440 x 1080 bodů - zobrazuje se jako 1920 x 1080 bodů - tedy dvakrát matematický přepočet. v případě AVCHD nebo některých jiných komprimačních metod se zaznamená do matice 1920 x 1080 bodů - promítá se jako 1920 x 1080 bodů. V tomto případě se ale jedná o velice agresivní komprimační metory, náročné na výpočetní výkon a přinášející s sebou ve výsledku větší zkreslení, než v případě MPEG2. Udělejte si tedy sám představu, co je lepší. Vzhledem k tomu, že se nyní již téměř neprodávají televizory s poměrem stran 4:3, přejdeme všichni na záznam 16:9 i za zmíněných podmínek. Mimochodem, naše oko a mozek se dají velice snadno ošálit a malé technické nedostatky přijmou, jestliže je na co se koukat - tedy záznam něco říká. To bylo a je vždy důležitější, než 100% kvalita.
ANO! Chápeš to naprosto správně! (obsah souboru je zaznamenan naprosto stejne -do stejné matice XxY pixelů , kdy pixel je ideální matematická veličina, jako je v matice bod, tedy žádný obdélníkový..., (tedy rekneme v pomeru 5:4) a nekde treba v hlavicce souboru je zapsano, zda se ma video pri vystupu (playerem, na AV výstupu kamery a pod.) roztahnout do pomeru 4:3 nebo 16:9.)
Toč 16:9 . Já to mám vyzkoušené. Prakticky všechny vyráběné televize jsou 16:9 a monitory 16:10. I televize vysílá většinu pořadů již 16:9 (tedy zatím spíš 4:3 a černé pruhy nahoře a dole). Je jen otázka času kdy si tu televizi koupíš také. Já měl klasickou televizi starou 2 roky a přesto jsem šel do velké plazmy a nelituji. On ten obraz 4:3 na širokoúhlé televizi s těmi pruhy po stranách nic moc. Já mám většinu filmů za ta léta 4:3 a z těch 16:9 jsem moc nadšen nebyl. Ale co jsem začal točit HD tak to je jen 16:9.
Aha, no..:-/ tedy Dekuji moc za velice podrobny pokus objasneni, pochopil jsem ze o nahravani toho skutecne moc nevim a jsem tezce mimo misu. Kdyz to shrnu, rozumim-li tomu spravne, laicky receo, hlavni obsah souboru je zaznamenan naprosto stejne, (tedy rekneme v pomeru 5:4) a nekde treba v hlavicce souboru je zapsano, zda se ma video pri vystupu roztahnout do pomeru 4:3 nebo 16:9. Tzn, at uz nahravam v kteremkoli pomeru, nahraju vlastne stejnou oblast (plochu) zaberu? V pripade, ze tedy nevyuzivam sirokouhlou televizi ani monitor, bude prom me jako laika rozumnejsi nahravat, resp.nastavit video na pomer 4:3, coz mi prijde "prirozenejsi"a navic mene roztazene. Tak a ted jeste jestli jsem to spravne pochopil mam vystarano :-).
for jirik.. když to tak pročítám zpětně, tak jsme ti vlastně neodpověděli .-)) rozdíl mezi 16:9 a 4:3 bude jen ve tvaru pixelu u rozlišení-obdélník či čtverec, (tedy formáty budou stejně náročné na zpracování, stejné rozlišení, jen je důležité si dát pozor na nastavení výsledku obrazu, pak člověk vidí, že je obraz zúžený atd., to vychází právě ze špatného nastavení volby pro tvar pixelu). Některé přehrávače to poznají, jiné ne. Doporučuji používat KMplayer, GOMplayer nebo VLC player. Ty jsou zadarmo, kvalitní a na PC nebudou mít s videem problém. Při zpracování (střih, úpravy) videa je na toto potřeba na myslet. Jde o volbu Pixel aspect ratio
...je to marný...je to marný.......jeto marný....
A ještě doplnuji, že normování parametrů videa je dobré spíše jen proto, že jednoúčelové(!) stroje -kamera, stolní player, maj speciální, ale jednoúčelový čip pouze na maximální rozlišení právě těch 720x576 u SD video přístrojů a 1920x1080 u HD mašin! Jiné video by nepřehrály! Je to z finančních důvodů -proč tam cpát výkonější čip??? že! Proto jsou lajci také zmateni a myslí si opět, že HDV souvisí s BR mediem, podobně jako si myslí dodnes, že DVD placka souvisí s PAL videem a je na nich i hrací čas -ano na prázdných datových(!) nosičích... :-) :-) :-) Já z lidí blbce ale dělat nebudu! Otevírám jim oči. Ano, je to ložité, ale video není statická fotka! Pouze statická matice baarevných RGB bodů v osách XxY. Je mnohem složitější proto, aby neměla 1s videa 1GB! Aby přístroje byly cenově dostupné. Používejte PC i jako Player a nebudete limitování prakticky ničím :-)
klasický výstup, srozumitelný a normovaný není PAL, je to DVDvideo formát, tedy digi video o rozlišení nejčastěji maximálně 720×576 px, ale i jiné :-) , o fps max 30fps, nejčastěji ale 25 nebo dokonce 24 a třeba i bez prokládání :-) To vše DVDplayer přehraje a jeho D/A převodník, případně RF modulátor, udělá vždy na Scart výstupu PAL :-) (PC je to pak prakticky vše -rozlišení, fps, proklad - ouplně jedno) A neradím koupi NTSC kamery, kdy stejně jde jen o jiné vyšší, tedy lepší(!) fps, a zase jen nekompatibilní analog. výstupy, neb PAL nebo NTSC je hlavně norma průběhu napětí-pilový diagram , mezifrekvence, synchronizační kmitočet a j. a j. technické údaje kodování obrazu a zvuku průběhem napětím AV rozhraní, at již Composit nebo S-Video rozhraní! Nejen tedy rozlišení a fps a proklad!
nechtěl jsem se pouštět do této diskuze,ale prostě si nedáš říct .-)... zeptám se tě..co je to norma obecně?.. co je to norma PAL a čím je charakterizována (řádkování, kmitočet, barvy atd.)? výsledné video, zejména DVD formát, čím je dána norma DVD výstupu (720×576) (řádkování, kmitočet, barvy atd.)?.... Ano, digitální video, a přepočtené z analogu či jinak vytvořené může být jakékoliv, může být třeba 1x1px...ale Edo, proboha, nebavíme se tu jen my dva, jde o obecné rady pro ostatní...a ty budeš laikovi radit.... a se na nějakou normu vykašle, a si koupí kamču z USA (norma NTSC) a sestříhané video z foáku od tety(norma PAL) v klidu doručí na DVD babičce do Horní Dolní a ona si s tím na své 15let staré TV zn. Orava s DVD přehrávačem poradí...Nebo jinak, v čem děláš výstupy, když to dáváš na DVD placku? (nebavme se tu o BD či jiném HDV výstupu, bavme se tu o většinovém výstupu co zajímá tak 90proc. kameramanů). Přece děláš video výstup, odpovídající normě PAL (Ano, video může mít rozlišení jakékoliv), ale klasický výstup, srozumitelný a normovaný je PAL (720×576) (vracím se k tomu co je norma PAL- rozlišení, řádkování, barvy atd.). Jakýkoliv výstup v u digi. videa se snaží býti normovaný, aby byl srozumitelný pro co nejširší počet zařízení (vynechme PC, které si poradí s čímkoliv a nové zařízení, cca 1-2roky staré), bavme se o jednoúčelových přehrávačích atd. Zase se zeptám, jaký je standardní výstup u videa v HDV? Odpovíš mi, že digi. video v HDV může být cokoliv? Nesmysl, standardní HDV má své dané rozlišení - HDV zaznamenává obraz s poměrem stran 16:9 v rozlišení 1280×720 (progresivně, tj. 720p) nebo 1440×1080 (prokládaně, tj. 1080i, s obdélníkovými pixely s poměrem stran 4:3, je to opět norma, jen se nejmenuje PAL. Takže, máš pravdu, digi. záznam nemusí nutně být v daném rozlišení, bavíme-li se tu však o standardizaci, výstup na DVD, obecně doporučený výstup digi. videa, vždy se tím v Evropě rozumí výstup videa odpovídající paralele z analog. videa, tedy normě PAL. V USA, Japonsku hovoří zase o NTSC a by si s tím většina dnešních zařízení poradí, mluvit tu o tom, že PAL u digi. neexistuje je nesmysl a hloupost. Tato norma, opakuji, dotaz čím je dána norma, se u digi. záznamu používá. Je o všeobecná dohoda akceptována celým diig. světem. Pokud chceš, abych si tě i nadále vážil, přestaň tu prosím psát takové nesmysly.
Spíše má norma PAL smysl pouze u D/A převodníku analogového(!) výstupu i digitální(!!!) kamery, u PC souboru, tedy čistě digitálního pojetí již NE! Jeli však kamera digitální(!) stejně nevyužívám její analogové výstupy, ale hlavně využívám digi rozhraní! FireWire a PC! :-) Na analog a PAL se již patří vy...
for jirik.. raději, než nepřehledné popisování, dávám odkaz na článek vysvětlující vše kolem poměru stran u videa tzv. aspect ratio http://jech.webz.cz/ar.php . Ohledně některých tvrzení, co zde píše Eda silně pochybuji (norma PAL), ale to je věčný boj, že Edo .-)))
Jen upozornění: u videa je rozdíl, jeli obraz 16:9 jen poměrem stran, nebo i rozlišením!!! DVDvideo formát nezná rozlišení v poměru 16:9!!!!!!!!!!!!!!! I proto se obraz nejen 4:3 ale i 16:9 poměrem stran (řekněme v cm, ony se jednotky stejně krátí, je to prostě jen poměr, relativní údaj), vždy zapíše do matematické matice z pixelů (je to digitální video, PC soubor!) v poměru vždy a pouze jen "4:3" ("" proto, že to je přesně 5:4 (vydělte si 4:3 a 720:576!), ale to je na dlouho vysvětlit proč...) a pouze údaj AR nebo PAR v hlavičce souboru udává příkaz až playeru při přehrávání, že má obraz zhuštěný do matice "4:3" zoztáhnout do stran na 16:9. Bohužel, mnoho editorů pouze s pevnou volbou a pouze pojmenovanou jako "PAL" a pod (připomínám, že ale Digitál nezná žádné PAL!), jiné možnosti volby rozlišení nemá a naztěžuje lajku rozlišením souboru... Podobně je to se záznamem videa i u SD kamer, zápis videosouboru i obrazu 16:9 poměrem stran je jen "4:3" poměrem rozlišení v px! Zbytek si domyslete sám.